Link van de folder Mindfulness 3e kwartaal 2025
Elke kwartaal geeft Martine Folkersma training in compassie of mindfulness. De trainingen worden om en om gegeven. Dat wil zeggen dat elke training 2 keer in het jaar gegeven wordt. Klik op de training voor meer uitleg en informatie.
8-weekse training MBSR
Mindfulness Based Stress Reduction
De MBSR is een wetenschappelijk onderbouwde vaardigheidstraining van 8 weken. Onderzoek wijst uit dat mindfulness de beste preventie is om terugkerende depressies te voorkomen. Daarnaast is het ook effectief gebleken bij overspannenheid en burn-out, angst gerelateerde klachten, piekeren, slaapproblemen, chronische pijn en allerlei stress gerelateerde klachten. Mindfulness lost je problemen niet op, je leert er wel anders mee om te gaan.
De training bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 2,5 uur met elk een eigen thema, waar we mee oefenen en ook ervaringen over kunnen uitwisselen. Vervolgens kun je het geleerde thuis meteen toepassen en is er de keer daarna gelegenheid voor vragen en reflectie.
Het is een vaardigheidstraining, dus praktisch oefenen en leren door te ervaren staan centraal. De meeste oefening vindt thuis plaats tussen de trainingsbijeenkomsten in. Je gaat tijdens die 8 weken dagelijks ongeveer een uur aan de slag met meditatie-oefeningen. Daarmee train je als het ware je aandachtsspier en word je je steeds meer bewust van alles wat er te ervaren valt, als je er aandacht aan geeft. Je kunt de bijeenkomsten dus ook zien als een soort terugkomdagen.
In de tweede helft van de training staat ook een stiltedag op het programma. Een zondag waarin we in stilte met elkaar oefenen. Je kunt dit zien als een mini retraite, die een verdieping geeft aan je beoefening.
Doordat je bewustzijn groeit gedurende de training, leer je je eigen automatische patronen steeds beter kennen, waardoor je die leert doorbreken en bewust andere keuzes kunt maken. Op die manier ontstaat er in 8 weken meer rust, ruimte en richting in jouw leven.
De groep bestaat uit ca. 12 deelnemers. De training wordt gegeven door Martine Folkersma, POHGGZ en gecertificeerd MBSR-trainer.
In de flyer vind je terug wanneer de volgende training staat ingepland.
8-weekse training MSC
Mindful Self-Compassion
Opgroeien in onze westerse prestatiegerichte wereld is een goede voedingsbodem waarin een innerlijke criticus zich kan ontwikkelen. Gek genoeg zijn we voor anderen vaak veel vriendelijker en zorgzamer dan voor onszelf. Zolang je aan je eigen hoge eisen kunt voldoen lijkt dat niet zo’n probleem, ook al is dat vaak uitputtend. Maar op het moment dat het tegenzit begint de innerlijke criticus vaak pas echt te knellen. We geven onszelf op de kop, juist in situaties die al moeilijk zijn. Hoe zou het zijn als jij jezelf anders leerde behandelen? Als je je eigen goede vriend(in) wordt?
Dat kun je gewoon leren door je vermogen tot zelfcompassie te ontwikkelen.
Uit onderzoek blijkt dat als je jezelf vriendelijker en zorgzamer bejegent, je veerkrachtiger en emotioneel sterker in het leven staat. Zelfcompassie zorgt ervoor dat je minder bang bent om nieuwe dingen te proberen, meer in jezelf gelooft, succesvoller bent in het behalen van je doelen en het ook minder snel opgeeft. Je neemt verantwoordelijkheid voor je daden, zonder jezelf af te straffen.
De mindfulness- en de zelfcompassie training vullen elkaar mooi aan. Mindfulness leert je te zorgen voor de ervaring die zich van moment tot moment aandient. De zelfcompassietraining leert je zorgen voor de persoon die ervaart: jezelf. Mindfulness legt de focus op het herkennen van automatische patronen die stress, onrust en spanning veroorzaken en leert je daar anders mee omgaan. Bij zelfcompassie ligt de focus op het herkennen van patronen van zelfkritiek die stress, spanning en angst veroorzaken en leer je om jezelf met vriendelijkheid en zorgzaamheid te behandelen. Je kunt de zelfcompassietraining volgen als een verdieping op de mindfulness training. Het kan ook wenselijk zijn om de compassie training juist eerst te volgen, bijvoorbeeld wanneer jouw innerlijke criticus wel heel nadrukkelijk aanwezig is.
De mindful zelfcompassie training is een praktisch, persoonlijk en wetenschappelijk onderbouwd programma (Mindful Self-Compassion – MSC), dat bestaat uit 8 groepsbijeenkomsten van 3 uur en een kleine stilteretraite van 4 uur. Het is een vaardigheidstraining, dus praktisch oefenen en leren door te ervaren staan centraal. Aan de hand van verschillende oefeningen, waaronder meditaties, visualisaties en schrijfopdrachten, verdiepen we wekelijks een thema. Vervolgens kun je het geleerde thuis meteen toepassen en is er de keer daarna gelegenheid voor vragen en reflectie. Tijdens die 8 weken ga je dagelijks ongeveer 30 minuten aan de slag met oefeningen. Je kunt de bijeenkomsten dus ook zien als een soort terugkomdagen. De meeste ontwikkeling vindt thuis plaats.
Doordat je bewustzijn rond jouw innerlijke criticus groeit gedurende te training, leer je je eigen automatische patronen hierin steeds beter kennen, waardoor je die kunt doorbreken en bewust andere keuzes kunt maken. Op die manier leer je in 8 weken de overgang te maken van zelfkritiek naar zelfliefde, van hoofd naar hart, van angst naar vertrouwen, van jezelf opjagen naar genieten, van hard naar hart voor jezelf.
De groep bestaat uit ca. 12 deelnemers. De training wordt gegeven door Martine Folkersma, POHGGZ en gecertificeerd MSC-trainer.
In de flyer vind je terug wanneer de volgende training staat ingepland.
Link van de folder Mindfulness 3e kwartaal 2025
Wij zijn open voor nieuwe inschrijvingen. Vul het formulier volledig in. U ontvangt binnen 72 uur een bevestiging van onze praktijk per mail.
Heeft u nog verdere vragen? Dan kunt u een telefonische terugbelafspraak maken.
Neem hiervoor contact op met onze doktersassistente.
U kunt uw gegevens bekijken, via de huisarts of online. Online kunt u uw gegevens bekijken met uw telefoon of computer, waar u ook bent. U logt in op een beveiligde website of app. U ziet de belangrijkste informatie zoals uw ziektes, uw medicijnen en uitslagen van onderzoeken.
Bij minder dringende klachten kunt ons een e-Consult sturen. Onze praktijk beantwoord uw vraag dan meestal binnen 48h. Omdat u niet belt scheelt dit ons inkomende telefoontjes en helpt dit ons om drukte te spreiden.
Neem contact op met de doktersassistente of klik op de knop
MijnGezondheid.net is een online omgeving waarmee u eenvoudig en snel gezondheidszaken bij uw huisarts of apotheek kunt regelen.
Informeer bij uw huisarts of apotheek of deze MijnGezondheid.net aanbiedt. Als aanvulling op het patiëntenportaal MijnGezondheid.net kunt u gebruik maken van de app MedGemak.
Herhaalrecepten vraagt u zoveel als mogelijk online aan. Dit scheelt de praktijk tal van telefoontjes. Dit levert direct tijdwinst op voor onze praktijk.
Herhaalrecepten vraagt u zoveel als mogelijk online aan. Dit scheelt de praktijk tal van telefoontjes. Dit levert direct tijdwinst op voor onze praktijk.
Via MijnGezondheid.net is het mogelijk om inzage in uw medisch dossier te verkrijgen. Het is mogelijk om inzicht te verkrijgen in onderstaande punten:
– Laboratoriumuitslagen
– Lichamelijk onderzoek
– Toegangslogboek
– Verslaglegging
– Overgevoeligheden en bijzonderheden
– Mijn documenten
– Actueel medicatieoverzicht
Je (huis)arts en je apotheken kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP). Via het LSP kunnen ze jouw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere zorgverlener kan die medische gegevens bekijken.
In onderstaande video wordt kort uitgelegd hoe het LSP werkt als je op de huisartsenpost komt.